Tooted
Vene klassiku Aleksandr Puškini viieosaline proosatsükkel.
Jutustused:
Lask
Tuisk
Kirstutegija
Postijaam-ülem
Talutüdruk-preili
Nagu vanal ajal Eleusi saladustesse tungimiseks vääriliseks peetud inimene, peab Joannagi läbi minema kõigist elementidest, läbi tulest ja veest, päevast ja ööst, hirmust ja valust, et pääseda viimsele, kõrgeimale elu äratundmisele (teadmisele elu olemuse sügavusest). Nagu vanal ajal Eleusi saladustesse tungimiseks vääriliseks peetud inimene, peab Joannagi läbi minema kõigist elementidest, läbi tulest ja veest, päevast ja ööst, hirmust ja valust, et pääseda viimsele, kõrgeimale elu äratundmisele (teadmisele elu olemuse sügavusest). Waclaw Kubacki
Sisukord:
- -Sissejuhatus makroökonoomikasse
- -Rahvamajanduse arvepidamine
- -Kogutoodang: kogupakkumine ja -nõudlus
- -Tarbimine ja säästmine -Investeerimine
- -Avaliku sektori tulud, kulud ja eelarve
- -Avalik sektor ja fiskaalpoliitika
- -Raha ja rahanõudlus
- -Rahapakkumine, rahaturu tasakaal
- -Inflatsioon
- -Maksebilanss ja rahvusvahelised finantsturud
- -Töötus ja inflatsioon
- -IS-LM mudel ja kogunõudlus
- -Avatud majanduse mudel
- -Neoklassikalised kasvumudelid
- -Endogeense kasvu teooriad
Teoses puudutab Maupassant oma lemmikteemat — kauni unistuse ja ilu kokkupõrget kõlvatusega. "Mont-Oriol" on romaan kogemusteta kaunitari ja kaunishingest elupõletaja armastusest, mis areneb tulutoova tervisveekuurordi rajamise mahhinatsioonide taustal. Kõrvuti ilu ja armastuse maailmaga kujutab kirjanik ärimehe William Andermatti maailma, kus inimesi ja asju hinnatakse üksnes ümberarvestatult nende rahalisele väärtusele, kus sõnad "naituma" ja "ostma" on võrdse tähendusega, kus kunagi ei kõhelda, kui tuleb valida omakasu ja südametunnistuse vahel. … Järsku ütles ta endale poolvaljusti” “Aga ma ju armastan teda … armastan!” nagu oleks ta tõdenud midagi uut ja üllatavat, midagi, milles seisnes tema pääsemine, lohutus, midagi, mis vabandas teda välja tema südametunnistuse ees. “Mul on armuke, nii see on. Mul on lihtsalt armuke!” sosistas ta endale, jätkates juuste kammimist. …
Kui vana kuulus nõiamoor Nösperi Nönn siit ilmast lahkuma peab, jääb suurde sohu inimeste avitajaks tema tütar Natuke. Vesikupust loodud tüdruk pole eriti hakkaja nõianippe õppima, kuid on see-eest nutikas. Nii annab ta noorele kuningale mitut puhku head nõu. Kui too soovib teada, kuidas enda kõrvale troonile sobivat kuningannat leida, soovitab Nösperi Nönni Natuke tal kuulata oma südant.
"Meie koduse Läänemere ruumi pingestatud õhkkonnas toimubki Harry Winteri (pseudonüüm) romaani tegevus. Fiktiivne küll, aga täiesti võimalik. Osa professionaalsete agentide tegevusest seisneb teatavasti üksteisele "ämbrite" etteseadmises. Venelasi peetakse ju "maskirovka" maailmameistriteks. Tublid on nad siingi. See, nagu ka kõiksugu relvaärid, Rootsi valitsus, pagulaseestlased, meie ja lätlaste (tegelikult ju leedulaste) paralleelsed pullapäätamised, Tallinna, Riia ja Kaliningradi miljöö jne. kuuluvad "Operatsioon Narva" läbipõimitud süžeesse. Hästi äratuntavad on mitmed Rootsi sõjaväelased ja tipp-poliitikud. Aga teadlik lugeja identifitseerib ka meiepoolseid tegelasi, olgu nad siis luurajad või luurajate luurajad."
Susan Hilli "Proua de Winteris" jälgitakse Daphne du Maurier' "Rebecca" tegelaste edasist elukäiku. Manderley on hävinud ja tundub, et ka Rebeccal pole enam elavate saatuse üle võimu. Max de Winter sõidab Inglismaale õe matustele ning nõustub oma naise pealekäimisel sinna jäämagi. Loodetud uus elu näib olevat käeulatuses, kuid Maxi enda hinges lasuvad varjud ei anna talle asu ning tõukavad teda vältimatu lõpplahenduse poole.
Käesolevasse raamatusse on valitud teiste rahvaste toitudest sellised, mis meie harjumustele ning maitsele enam-vähem vastavad ja mille valmistamiseks meil eeldused on olemas. Praegusaegne kiire transport ja konservide laialdane valmistamine teeb võimalikuks varem kättesaamatute toiduainete saamise. Neid on õige kasutada selliste toitude valmistamiseks, mida süüakse neis maades, kus vastavat toiduainet toodetakse. Toitudest on püütud anda nii mitmekesine valik, et neist saaks koostada tervikliku menüü. Iga peatüki alguses on antud vastava rahva toiduvalmistamise ja serveerimise üldiseloomustus. Toitude nimetused on toodud eesti keeles nii, et nähtub toiduainete valik ja valmistusviis, algupärased nimetused on sulgudes.